Släktforskning

Många med rötterna i våra trakter har någon samisk släkting i historien. Men man vet kanske inte om det. Och det behöver inte alls vara dramatiskt eller något som förändrar din identitet. Men intresset växer både för släktforskning och samiska anor. 

Bland samer är släkt och familj viktiga för identiteten. Första frågan när man träffar folk är inte ”Vad jobbar du med?” utan ”Vilken släkt tillhör du?”

Kjell-Åke Lundström vet allt om sydsamiska släkter.

Vi har haft enstaka träffar om samisk släktforskning. Och flera av oss medlemmar forskar i våra släkter. Så vi tog hjälp av den bäste: Kjell-Åke Lundström som själv utforskat nästan alla sydsamiska familjer, både på svensk och norsk sida.
En del familjer har hållit sitt samiska arv hemligt och aktivt försökt glömma det. Då kan det vara extra svårt att spåra. Och prästen skrev kanske inte in det samiska namnet i kyrkböckerna eller ens att personen var same. Hur vet man då?
Goda råd och lite tips kan hjälpa dig igång.
En del av folkbokföringen ligger till exempel på nätet. Från och med de svenska myndigheternas ankomst finns det noteringar.

Mer om Kjell-Åke Lundström här.


Kjell-Åkes listor över sydsamiska släkter. 


Riksarkivet ger råd om släktforskning i deras arkiv.

Translate »