Bereda skinn

Nya skinn på tork i den ljumma brisen som för med sig en frisk doft av sälgbark.    FOTO: CARINA OLOFSSON
Ångan stiger från den stora kokkitteln med barklag. Färgen på skinnen visar olika stadier i garvningen.  FOTO: GUNNEL HELIGFJÄLL

Härlig stämning på kursen i skinnberedning; det doftar gott och solljuset silar genom tallarna på berget. I den stora vedeldade grytan kokar sälgbark till garvvätska. Runt om står deltagarna som badar eller skrapar skinnen.

Damen i den rosa kepsen var vår sakkunniga handledare, Laila Stinnerbom.   FOTO: STANLEY ALMQVIST
De råa skinnen avhåras med vatten.  FOTO: ELIN ALMQVIST

Man utgår från råa eller torkade skinn. Här blöter Carina Olofsson på skinnen med såpvatten för att få håren att lossna. En process som tar ett par veckor.

  FOTO: ELIN ALMQVIST

Från början är renhuden blek och viljelös. Men redan efter de första baden i barklagen får den färg och doftar friskt av sälgbarken.

Baksidan av skinnen skrapas gång på gång mellan baden i barklagen.   FOTO: CARINA OLOFSSON
Laila Stinnerbom var vår ledare på garvingskursen. En traditionsbärare och en personlighet – en kulturperson.  FOTO: CARINA OLOFSSON