Gompa

Gompa smakar syrligt och grönt. Det är en örtpasta. Smaken är inte insmickrade men den trivs i rätt sällskap, ungefär som pesto.
Gompa görs av fjällkvannens blad och man kan även ta med blad från fjälltolta, fjällsyra och ängssyra för att få den mildare i smaken. Bladen förvälls, mals/hackas och mjölksyras. Förr användes renmjölk. Nu tar man bakteriekulturen från fil till exempel. 

Blommande fjällkvanne, eller batske som vi säger på samiska. Angelika kallas den på Vilhelminamål. ”Kärt barn har många namn.”   FOTO: CARINA OLOFSSON

Allt på kvannen går att ta reda på och förslagsvis kan bladen tas till gompa eller torkas till teblad. Stjälkarna kan kokas i sockerlag och torkas till godis eller blandas med rabarber i en paj. Blomfröna kan användas i bakverk och i musli. Rötterna kan strimlas upp, torkas och sedan användas i medicinskt syfte, sägs vara bra mot förkylning.


På sydsamiska heter fjällkvannen faatnoe eller faatna. Men det år som den blommar byter den namn till batske. Den blommar nämligen bara vartannat år.
Växten är rik på C-vitamin, bidrog till att hålla skörbjuggen borta förr i tiden.

VARNING
kolla noga att det verkligen är Kvanne du hittat eftersom den kan förväxlas med andra höga växter som inte är ätliga och som kan ge besvär om man får växtsaft på sig (t.ex björnloka).

Recept: Carinas gompa på fjällkvanne

Ta blad från fjällkvannen på försommaren när de är späda och mildare i smaken. Skölj och förväll 5-10 minuter. Krama ur vattnet ordentligt och låt sedan kniven i matberedaren finfördela massan (kan också malas). Frys in, förslagsvis 2 dl i varje påse.

När du sedan ska göra själva rätten ”gompa” tar du en påse och blandar kvanneröran med fil i en glasburk (ca 4 dl fil med bakteriekultur). Vill du få igång jäsningen tar du en knivsudd färsk jäst och rör i, men detta är inte nödvändigt. Tillsätter du jäst ska det vara väldigt lite. Låt glasbruken stå i kylen och du har gompa som håller sig ca två veckor. Varje dag tar du ett par matskedar och rör ut i frukostfilen. Du får en frisk, härlig smak och en massa C-vitaminer på köpet. Det är få frukostflingor som gifter sig med kvannesmaken. Bästa tipset är att ersätta flingor med en hårdbrödskiva, husmans passar bäst, som bryts i små bitar. 

Njaelkies! Gott!

Translate »