Gompa smakar syrligt och grönt. Det är en örtpasta. Smaken är inte insmickrade men den trivs i rätt sällskap, ungefär som pesto.
Gompa görs av fjällkvannens blad och man kan även ta med blad från fjälltolta, fjällsyra och ängssyra för att få den mildare i smaken. Bladen förvälls, mals/hackas och mjölksyras. Förr användes renmjölk. Nu tar man bakteriekulturen från fil till exempel.
Allt på kvannen går att ta reda på och förslagsvis kan bladen tas till gompa eller torkas till teblad. Stjälkarna kan kokas i sockerlag och torkas till godis eller blandas med rabarber i en paj. Blomfröna kan användas i bakverk och i musli. Rötterna kan strimlas upp, torkas och sedan användas i medicinskt syfte, sägs vara bra mot förkylning.
På sydsamiska heter fjällkvannen faatnoe eller faatna. Men det år som den blommar byter den namn till batske. Den blommar nämligen bara vartannat år.
Växten är rik på C-vitamin, bidrog till att hålla skörbjuggen borta förr i tiden.
VARNING
kolla noga att det verkligen är Kvanne du hittat eftersom den kan förväxlas med andra höga växter som inte är ätliga och som kan ge besvär om man får växtsaft på sig (t.ex björnloka).
Recept: Carinas gompa på fjällkvanne |