Vi har kurser både för nya samisktalande och för mer erfarna. Och vi uppmuntrar de som ”har språket” att använda det. Några har läst vidare på högskola. Andra går på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.
Föreningen satsar på att återta det sydsamiska språket som de flesta förlorat.
Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk som kom 2010 gav oss både motivation och nya möjligheter. Vi har kontinuerliga kvällskurser i sydsamiska och vi uppmuntrar de som “har språket” att använda det. Några medlemmar har tagit klivet att studera sydsamiska på universitetsnivå, andra går vidare genom att söka sig till Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Där får de studera både språk och slöjd. Så tillsammans med skolans elever som läser samiska som modersmål eller språkval blir vi fler och fler som talar samiska i Vualtjere. Dan soe luste! Så roligt!
Svårigheten är annars att hitta någon att tala med och så måste man komma över tröskeln att “våga prata”. Men tillsammans tar vi steg för steg och språket ger så mycket mer än “bara språk”. För många är det en väg till sina rötter, sin identitet. Och mycket kunskap om det samiska följer med. Det blir en spännande språk- och kulturresa med många aha-upplevelser. Kan du Vilhelminadialekten så kan du redan flera sydsamiska ord: “Syt båna” till exempel. Det betyder ju att sköta barnen och syt kommer av det sydsamiska ordet syjhtedh som just betyder att passa barn.
Här hittar du en hel lista på samiska ord i Vilhelmina-dialekten.
Upplivade språk
Många samer saknar språket för att de inte fått lära sig det som barn. De har heller inte fått chansen att lära sig senare i livet.
Länge har samiska språk varit nedvärderade eller rent av förbjudna. Men nu lever de upp igen. Intresset är stort. Inte bara bland samer, utan också bland de som är intresserade av samisk kultur. I grundskolan kan eleverna numera välja att läsa samiska som alternativ till spanska eller tyska.
Vilhelmina hör till sydsamiskt område. Men här talas både sydsamiska och nordsamiska. (Två av de fem officiella samiska språken i Sverige.)
Vilhelmina samiska förvaltningskommun ger ut en väggkalender varje år. Köp den i kommunhuset om du vill leva med i det samiska året.
Vilhelmina samiska förvaltningskommun hittar du här.