Matlagning
Goerve / Gurpi
Suovas / Rökning / Torkning
Renslakt och insaltning
Gompa
Vad är din bild av samisk mat?
De flesta tänker nog på rökt kött av ren.
Och suovas-kebab eller snabbstekt skav har blivit vanligt på marknader och festivaler.
I vår matlagningskurs öppnade sig nya smakvärldar och gamla rätter lyfte till taket i det gamla skolköket.
Suovas av renkött och goerve/gurpi snabbt uppstekt på muurikka är förstås samisk mat. Gott är det också. Men det är långt ifrån allt som det samiska köket har att bjuda.
Lågtempererat ytterlår av ren är en helt annan upplevelse. Med rödvinsås, kokad av benen till en koncentrerad fond, blir det enastående läckert.
Den som kan göra fantastisk mat och kan göra samisk mat är kocken som höll kursen.
Vår handledare var ”Samiska kocken” som har instagramkontot med samma namn: Kristoffer Åström, född och uppväxt i Vilhelmina.
– Samisk mat för mig är rena smaker av natur, säger han.
Tack vare honom och hans goda handledning blev kursen i ”samisk mat” en glädjechock. Här får ni några smakprov:
Samisk mat kan vara både exklusiv och läcker. Faktum är att både suovas och renkorv som stektes på muurikkan på översta bilden räknas till världens mest värdefulla smakupplevelser enligt Slow Food-rörelsen som utnämner skyddsvärda smaker.
I de här pytsarna stelnar fett från renen som först kokats försiktigt en stund och silats upp. Bl.a. passar njurfetan perfekt till detta ändamål. När det stelnat blir det perfekt och hållbart matlagningsfett. Bra för folk på vandring. Nyttigt fett också eftersom renens fett innehåller mycket omega 3.
Allting är jättebra! Märker du det?
Det här lär oss också att ta ansvar för vår mat hela vägen: Kött kräver slakt.
Kolla in kursen i traditionell slakt här.