Samiskt i Nybyggarveckan

Den här veckan bjuder vi in till samiska kulturdagar torsdag till lördag, 7-9 juli, vid vistet på Kyrkberget. Vi är ett gäng som är på plats och tar emot besökarna som under dagarna får ta del av när vi garvar slöjdskinn, bereder skohö och gör gompa av Fjällkvanne. Ingela har mycket att visa och berätta vad gäller ätliga nyttiga växter.

I kåtan har vi Laara som bjuder besökarna på både historier och nybakad gaahkoe till kaffet. Där kan man även få höra Staalosagor och annat smått och gott om seder och bruk i kåtan.
Inne i timmerstugan har vi en liten kolt- och slöjdutställning, fikaförsäljning och lotteri. Vi guidar runt i vistet och berättar om de olika kåtorna och bodarna. Här kan man även gå en liten tipsrunda och prova på lassokastning.

På lördag är den samiska biblioteksbussen Julla Májja uppställd vid vistet. Marica tar emot och visar vad den har att erbjuda, bl.a. kan man låna böcker. Kl. 11.00 berättar vi där om de sydsamiska ort- och platsnamn som vi ser på vägskyltar och fjällkartan. Sedan kommer Alva Fjellström till bussen och berättar sagor på sydsamiska och svenska. Hon läser också en barnbok som hon varit med att skriva. Detta gör hon kl. 13.00 och 14.00.

Buerie båeteme! Välkommen!

Carina Olofsson
ordförande

Translate »