Sommarpratar om samisk bakgrund

Uppslag i VK med Mats Jonsson som sommarpratar i Sveriges radio P1 15 juli.

Sommarprataren Mats Jonsson ritar och författar självbiografiska serieromaner. Den senaste heter: När vi var samer.
Västerbottens Kuriren gjorde ett uppslag om Mats bok. Han har också familjeanknytning till en av våra medlemmar.

När Mats fick höra att hans farfars bror satt och jojkade på gamla dar, då fattade han att farfars familj var samer. Mats började forska i släktens tystnad och upptäckte att farfar hade renar in på fyrtiotalet och umesamiska var deras modersmål.

Mats Jonsson härstammar från skogssamer i Malå. Medan staten gjorde fjällsamer allt mer exotiska tvingades skogssamerna flytta och assimileras.
”Den politiken var så lyckad att ingen kommer ihåg att de fanns, trots att vi fortfarande finns”, säger Mats. ”Svenska staten bedrev ett folkmord och det ska folk få veta.”

Mats Jonsson bor i Kramfors, nedströms Ångermanälven från oss. Hans första bok handlar om skogsindustrin i Ådalen.
”Det var den industrin som gjorde bygden till vad den är, på gott och ont”, berättar Mats. ”Den nya boken utspelar sig tio mil uppströms älven. Och det hänger ju ihop. Hade det inte varit för skogsindustrin hade skogssamerna förmodligen klarat sig bättre. Det som skapade välstånd nere vid kusten förstörde livet för så många i inlandet. Det ser jag också i dag. Jag har gamla kompisar som gillar Sveaskog i sociala medier. Och så har jag vänner som är samiska aktivister som delar inlägg mot Sveaskog.”

Exempel på Mats Jonssons stil.

”Mitt sommarprat kommer att handla om utflyttningen från Ådalen till storstan, om att ångra sig och flytta tillbaka, om vreden, stoltheten, de granskogsklädda bergen och om att göra hela sitt liv till en tecknad serie”, säger Mats Jonson.

Mats Jonsson är en etablerad och prisbelönad kulturperson med fem romaner och flera barnböcker bakom sig. Han har också varit redaktör för Galago, magasinet om tecknade serier. Han har ritat och skrivit i Aftonbladet, DN, Arbetet med flera tidningar och sitter i TV-programmet Babels författarpanel och Kulturrådets grupp för barn- och ungdomslitteratur.

Källa: Tidningarnas telegrambyrå – TT
och Västerbottenskuriren – VK

Translate »